Skip to main content

Fri Leverans över 500 SEK

Fria Returer

Den 14 december är sista beställningsdagen för att ha dina varor till jul

recept

Focaccia

En läcker kombination av oliver och tomater!
70 minut
4 portioner
Sites-Greenpan-SE-Site

Ingredienser

  • 4 tsk färsk jäst eller 
  • 2 tsk torrjäst 
  • 3 tsk socker 
  • 2 ¾ dl vatten 
  • 11 ⅓ dl mjöl, plus extra för att kavla ut degen 
  • 3 tsk salt 
  • 5 dl körsbärstomater 
  • 2 ¾ dl svarta oliver 
  • 10 msk extra jungfruolivolja 
  • Några färska rosmarinkvistar 
  • Havssalt och nymalen svartpeppar 

Så gör du

Steg 1

Lös upp sockret och jästen i hälften av det ljumma vattnet.

Steg 2

Gör en mjöl- och salthög på en ren yta eller i en stor skål. Gör en grop i mitten och häll i all upplöst jäst. Tillsätt sakta men säkert mer mjöl tills jästblandningen har sugits upp. Häll sedan i andra hälften av det ljumna vattnet i mitten och tillsätt successivt resten av mjölet för att göra en fuktig deg. 

Steg 3

Knåda degen ordentligt i 5 minuter. 

Steg 4

Mjöla dina händer och degen lite lätt på toppen. Forma degen till en boll och placera den på en bakplåt. Låt degen jäsa till dubbel storlek på ett varmt ställe i ca 40 minuter. 

Steg 5

Knåda ut all luft ur den jästa degen. Kavla sedan ut degen på en mjölad yta tills den är ca 2,5 cm tjock. Lägg degen på en mjölad bakplåt och tryck ut degen så att den fyller plåten. 

Steg 6

Häll över olivolja, tryck i tomaterna och oliverna och strö över rosmarin. 

Gör flera hål i degen genom att trycka ner fingrarna hela vägen ner till plåten. Så får brödet sin klassiska form och gör att små fördjupningar skapas där oljan samlas när degen gräddas. .

Steg 7

Låt degen jäsa tills den har fördubblat sin storlek igen. Strö över salt och peppar och ställ försiktigt in degen i en förvärmd ugn på 220 °C. Grädda focaccian i 20 minuter eller tills brödet är krispigt, har fått en gyllenbrun färg och är mjukt i mitten. 

global.nocontent