Du är här

Greenpan back button

Frågor? Vi är ganska säkra på att du hittar ditt svar här nedanför!
Frågor om keramisk non-stick
Vad är Thermolon?
Thermolon är den keramiska non-stick-beläggning som används i alla GreenPans non-stick-kokkärl. Det är en beläggning som inte innehåller någon PTFE, PFAS eller PFOA, bly eller kadmium. Den är tillverkad av kisel (ej att förväxla med silikon), i princip sand, som har förvandlats till en spraybar lösning som därefter härdas fast i pannan i en ugn.
Finns det PTFE i Thermolon?
Nej. Eftersom basingrediensen i Thermolon är kisel finns det ingen anledning att använda PTFE.
Hur säkert är Thermolon?
Thermolon är tillverkat av oorganiska ingredienser som alla är 100 % säkra att använda vid kontakt med alla livsmedel. Frånvaron av potentiellt farliga kemikalier i våra kokkärl innebär dessutom att det inte finns någon chans att giftiga ångor ska utvecklas, även om du råkar överhetta din GreenPan. Thermolon kan motstå temperaturer upp till 450 °C, något som inte skulle vara säkert med en traditionell non-stick-stekpanna. Thermolon har certifierats av externa testlabb i överensstämmelse med internationella standarder och normer för kontakt med livsmedel som fastställts av amerikanska FDA (USA Food & Drug Administration) och tyska LFGB. Dessutom har beläggningen certifierats av schweiziska myndigheter och KTR (ett testinstitut certifierat av Korea Laboratory Accreditation) för överensstämmelse med deras normer. Vi är stolta över att kunna säga att GreenPan var den första 100 % keramiska non-stick-stekpannan någonsin på marknaden. Som innovatörer fortsätter vi att skapa dynamiska kokkärl för våra konsumenter över hela världen.
Kan jag använda kokkärlen i närheten av mina sällskapsdjur?
Ja, din GreenPan är helt säker att använda i närheten av alla typer av lurviga och befjädrade vänner, inklusive fåglar! Det används inga skadliga kemikalier i våra stekpannor eller i non-stick-beläggningen, så inga giftiga ångor kan frigöras vid användning eller oavsiktlig överhettning. Bekymmersfri matlagning när den är som bäst.
Använder GreenPan aluminium?
De flesta stekpannor är tillverkade av aluminium. Aluminium är ett lättviktsmaterial som har en av de bästa värmeledande förmågorna som finns, endast guld och koppar är bättre. Detta gör det till ett perfekt material för stekpannor, som behöver en jämn uppvärmning och bra kontrollmöjligheter för bästa tillagningsresultat. Eftersom aluminium reagerar med syror (som till exempel citronsyra eller syrliga tomater) måste vi skydda materialet från kontakt med livsmedel. Vi gör detta antingen genom att antingen belägga det eller genom anodisering. Så inget aluminium kommer någonsin att vara i kontakt med maten vid användningen.
Användning av GreenPan
Fungerar kokkärlen med induktionshällar?
Hela vårt sortiment tillverkat i rostfritt stål är lämpliga för induktionshällar. Även flera av våra kokkärl bland aluminiumsortimenten fungerar. Kontrollera alltid din produktförpackning för att säkerställa lämpligheten för induktion. Ta gärna en titt på vår produktsida för mer detaljerad information om våra sortiment och serier.
Kan jag använda metallredskap?
Vi ber dig att inte använda metall, inklusive gafflar (vilket ibland glöms bort). Nylon-, bambu-, silikon- och träredskap hjälper dig att hålla din Thermolon non-stick-yta som ny.
Kan jag använda pannan i ugnen?

Ja! Men det är alltid bra att observera att handtag och basmaterial avgör vad som är ugnssäkert. Det är alltid bäst att studera förpackningen för att se exakt den temperatur som kokkärlet tål. Läs noga.

 • Handtag i rostfritt stål? Ugnssäkert upp till vilken temperatur som helst utan att du behöver oroa dig!
 • Handtag i rostfritt stål med silikoninsats (mjuk gummidel på handtaget): Ugnssäker upp till 200 °C.
 • Bakelithandtag (mestadels svart, plastliknande): Ugnssäker upp till 180°C.
 • Lock: Rostfritt stål kan användas i alla temperatur men glaslock är ugnssäkra upp till 200 °C om glaset är monterat i rostfritt stål. Om locket har några delar i bakelit så är det dock ugnssäkert upp till 180 °C.

Kontrollera förpackningen om är du är osäker!

Varför behöver GreenPans lägre värme än andra non-stick-stekpannor?
Thermolon keramisk non-stick har bättre värmeledande egenskaper än traditionella non-stick-beläggningar. Detta beror på att de traditionella non-stick-beläggningar blockerar värme. Vi rekommenderar att du lagar mat på lägre värme än vad du skulle göra med en traditionell teflonpanna. Detta förhindrar att maten bränns vid.
Hur undviker man överhettning?
 1. Förvärm inte stekpannan för länge. Kom ihåg att den keramiska non-stick-beläggningen inte blockerar värme som traditionella non-stick-beläggning gör, så du kommer att uppnå rätt värme snabbare.
 2. Sätt lite smör eller olja i pannan strax efter att den placerats på spisen. På så sätt kommer pannan inte att koka torr, vilket skulle kunna göra att den överhettas mycket snabbt.
 3. Lär känna din panna! Använd låg till medelhög värme under dina första matlagningstillfällen. Du lär dig snart hur pannan beter sig på din spis och kan fortsätta därifrån.
 4. Undvik att smöret blir för brunt eller att oljan börjar ryka. Om detta inträffar rekommenderar vi att du kastar bort fettet och börjar om på lägre värme.
 5. Håll maten i rörelse genom att röra om eller vända regelbundet. Dessa rörelser kyler ned panna och olja så att de inte överhettas. Detta ger även jämnt tillagad mat. Visste du att en biff som vänds var 15:e sekund steks jämnare?
 6. Välj en panna som passar storleken på din mat men är inte alltför stor. Vid användningen av en panna som är för stor kommer de tomma ytorna att snabbt överhettas och orsaka att fettet bränns och förkolnas där.
Slits GreenPans av över tid?
Alla non-stick-beläggningar blir förr eller senare känsliga för slitage. Hur snabbt non-stick-prestandan hos en panna minskar beror på dess användning, användningsfrekvens och, naturligtvis, hur du tar hand om din panna. En GreenPan som förlorat sin non-stick-förmåga kan utan några problem fortfarande användas som en emaljerad stekpanna eftersom dess keramiska beläggning inte får blåsor eller flagnar som traditionella beläggningar tenderar att göra med tiden, och därmed exponera sin aluminiumbas.
Allt om oljor
Måste jag steka in min GreenPan?

Kort svar: Nej! Långt svar: Att steka in var en teknik för att skapa ett non-stick-skikt i en obelagd panna, vanligtvis av gjutjärn. Denna teknik är absolut inte att rekommendera på en non-stick-stekpanna, eftersom det istället för att hjälpa skulle skada den keramiska non-stick-beläggningen. När det instekta skiktet värms på spisen skulle det börja bilda ett förkolnat skikt och skada non-stick-förmågan.

Se istället alltid till att starta med en ren och avfettad panna och använd lite olja eller smör vid upphettningen.

Varför måste jag använda fett?
 • Olja leder värme mycket bättre än luft, vilket resulterar i bättre och krispigare stekning
 • Olja fungerar som en buffert så att maten inte bränns vid så snabbt
 • Olja hjälper till att bryna livsmedel och utvecklar smaken (den så kallade Maillardreaktionen: Googla!)
 • Olja förhindrar att mat fastnar i stekpannan. Även flytande livsmedel som ägg behöver lite olja eller smör! En non-stick-panna, som vår GreenPan tillåter användningen av mindre olja, men den kan inte helt elimineras, på grund av ovanstående skäl.
Vilka oljor eller fetter kan jag använda?

Vi rekommenderar att du använder smör eller (helst organiska) oljor med högt motstånd som lämpar sig för stekning. Kokos- eller avokadoolja är bra oljor till att börja med.

Även om oraffinerade oljor, som till exempel extra jungfruolja, är hälsosamma i sig så lämpar de sig inte för stekning eftersom de kan börja ryka och bränns vid relativt låga temperaturer. Detta är inte bara dåligt för din hälsa utan även för din stekpanna. De kan skapa ett förkolnat lager på non-stick-beläggningen vilket resulterar i minskad non-stick-förmåga.

Vi rekommenderar inte användningen av oljesprayer, inklusive aerosoler, dim- och pumpsprayer. Små spraydroppar värms upp mycket snabbt och förkolnas lätt på en non-stick-yta. Detta gör att ett skikt på beläggningen bildas och det påverkar pannans non-stick-förmåga negativt.

Kan jag steka utan olja?

Rent tekniskt kan du steka i en GreenPan utan olja, men vi rekommenderar det inte. Som beskrivits ovan har användningen av oljor många fördelar, som ger ökad kvalitet och bättre stekresultat. Om man överväger att ta bort oljor av hälsoskäl bör man veta att rätt val av olja faktiskt kan tillföra viktig näring till din kost.

Rengöring är enkelt, så här gör du:
Hur rengör jag mina GreenPan kokkärl?

Det är enkelt att rengöra en GreenPan!

 1. Låt kokkärlet svalna helt för att undvika deformering.
 2. Tvätta pannan i varmt vatten och rengör med en mjuk svamp eller trasa. Undvik slipdynor eller stålull.
 3. Torka med en mjuk handduk och du är klar!
Kan GreenPan kokkärl köras i diskmaskin?

De flesta sortimenten är diskmaskinsäkra, men vi rekommenderar handdisk. Tvätta med lite såpvatten och rengör med en mjuk svamp eller trasa. Egenskaperna hos alla keramiska non-stick-beläggningar försämras långsamt vid upprepad disk i maskin på grund av de starka rengöringsmedlen i diskmedlen som används.

Min panna har några bruna fläckar, vad hände?

Bruna fläckar är vanligtvis förkolnad olja eller fett, som har bränt fast på non-stick-beläggningen på grund av överhettning. Som du kommer att se är de inte enkla att avlägsna genom traditionell handdiskning och de tenderar att byggas upp vid varje användning och att brännas fast mer och mer. Detta lager förhindrar kontakten mellan livsmedel och non-stick-beläggningen, vilket göra att maten fastnar i pannan.

Vi rekommenderar att du avlägsnar även de tidigaste spåren av förkolning (även innan de har blivit bruna) med hjälp av en melaminsvamp och vanligt vatten. Det lönar sig att inspektera pannan efter torkningen för att upptäcka dessa tidiga spår. Ju tidigare du kan ta bort dem, desto mindre skada kan de göra.

Om du inte kan avlägsna dem med melaminsvamp och vatten, försök med att ersätta vattnet med vegetabilisk olja. Interna tester har visat att detta fungerar något bättre vid stark förkolning.

OBS: använd inte en melaminsvamp vid den dagliga rengöringen av non-stick-beläggningen, eftersom svampen är något slipande och det skulle försämra non-stick-prestandan vid längre användning

Övriga frågor:
Var tillverkas GreenPans?

Våra kokkärl designas på våra belgiska kontor av våra egna produktdesigners. De produceras, testas och tillverkas i vår egen fabrik i Jiangmen, Kina. Eftersom vi äger fabriken har vi också full kontroll över kvaliteten på de produkter vi levererar.